Ligamentum pectinatum abnormaliteit (goniodysplasie) bij Ruwharen

U bent in het bezit van een ruwharige Hollandse Herder

Wat is PLA (goniodysplasie)?

Een moeilijk woord. In het oog vindt transport, aan en afvoer van vloeistof plaats. Bij goniodysplasie vindt de afvoer van vocht plaats door een kleiner rooster dan bij een PLA-vrij oog. Er zijn verschillende gradaties van een bijna normaal tot een vrijwel verstopt rooster. In de meeste gevallen zult u bij een hond met PLA zijn hele leven niets merken.

 

Wanneer gaat het soms toch fout? Meestal als het oog plotseling meer vocht te verwerken krijgt bijvoorbeeld door een beschadiging. Dat kan zijn na een vechtpartijtje, een dichtslaande deur die net het oog raakt of een verkeerd terecht gekomen tennisbal. De oogdruk stijgt en binnen enkele uren ziet u de rode adertjes op het oogwit toenemen, het hoornvlies wordt vaak wat blauw en de hond heeft erg veel pijn aan het oog. We spreken hier van glaucoom.

Dit is altijd een spoedgeval!!

Door snel te handelen kan uw dierenarts soms het oog redden maar niet altijd. Glaucoom is zeer pijnlijk en veroorzaakt blindheid. Om de pijn te verzachten wordt vaak besloten het oog te verwijderen. Van de pijn verlost kan de hond met één oog overigens heel goed functioneren.

Wat kunt u doen?

  1. Koop uw hond op een vertrouwd adres. Een goede fokker heeft zijn hond laten onderzoeken. De combinatie is zodanig gemaakt dat met inachtneming van het feit dat we te maken hebben met een zeldzaam ras en daardoor de partnerkeuze beperkt is, de kans op goniodysplasie zo klein mogelijk is. Zolang niet bekend is hoe deze ziekte vererft kan de fokker u geen garantie geven.
  2. Informeer uw dierenarts bij het eerste bezoek dat u een pup heeft van een van de vele rassen die een verhoogd risico hebben op goniodysplasie.
  3. Laat uw hond rond de leeftijd van een jaar nakijken bij een oogspecialist voor dieren. Meld de uitslag bij de vereniging.
  4. Als u ooit zelf fokplannen hebt informeer dan naar de laatste stand van zaken met betrekking tot het onderzoek.
  5. U hebt een hond van een zeldzaam ras. Om ook de generaties ná ons te laten genieten van dit unieke ras moeten er pups geboren worden.

Voor meer inlichtingen kunt u contact opnemen met uw dierenarts.

Bron: NHC